دلایل ریزش و زرد شدن میوه‌ی انجیر و روش های پیش‌گیری و کنترل آن

دلایل ریزش و زرد شدن میوه‌ی انجیر و روش های پیش‌گیری و کنترل آن

دلایل ریزش و زرد شدن میوه‌ی انجیر:

در تمامی درختان میوه از جمله انجیر ریزش جزئی میوه‌ها بخشی از ژنتیک گیاهان است و درختان طی فرآیند فیزیولوژیک خودتنکی بخشی از میوه‌های ضعیف خود را از دست می‌دهند. بیش‌تر میوه‌های انجیر وقتی به یک‌سوم اندازه خود رسیدید می‌ریزند، اما اگر ریزش میوه‌های انجیر بیش‌تر از حد طبیعی بود باید به دنبال علت و روش درمان آن باشید.

 

 

1- انتخاب رقم انجیر نامتناسب با اقلیم منطقه مورد کشت:

  • به عنوان مثال انتخاب ارقام انجیر گروه ازمیر در مناطقی که درختان برانجیر وجود ندارد یا در مناطقی که در فصل گرده‌افشانی که درجه‌ی حرارت به بالای 32 درجه‌ی سلسیوس می‌رسد.

(انجیر ازمیر در ایران به ارقام مختلف سیاه، سبز، پیوس، متی، شاه انجیر و کشکی تقسیم می‌شود. عمده انجیرهای تولیدی در ایران، گونه سبز نوع ازمیر می‌باشند)

2- مدیریت ضعیف گرده‌افشانی به ویژه در ارقام انجیر گروه ازمیر:

  • گرده‌افشانی انجیر به طور طبیعی توسط زنبورهای کوچکی از جنس بلاستوفاگا (گونه‌ی: Blastophaga psenes) انجام می‌گیرد که در اثر سم‌پاشی‌های غیرضرور و بی‌رویه با سموم حشره‌کش در زمان گلدهی و تشکیل میوه و یا در اثر گرمای هوا در حین گرده‌افشانی از بین می‌روند.

  • گرده افشانی یا بَر دادن درختان انجیر در انجیرستان‌های استان فارس یکی از جالب‌ترین نمونه‌های همزیستی انسان، حشرات و گیاه می‌باشد. در انجیرستان‌های دیم کشور، باغداران برانجیر یا همان انجیر حاوی زنبور بلاستوفاگا را از کوه، باغ خود و یا از بازار تهیه می‌کنند. برانجیر صبح زود چیده می شود، در بازار روز تهیه می شود و باغداران قبل از طلوع خورشید نصب برها رو در سایه‌انداز درخت انجام می‌دهند. یکی از گران‌ترین تره‌بارها برانجیر می باشد. در سال‌های خشکسالی که بنیه درخت ضعیف است باغداران به تجربه بر کمتری می‌دهند، ولی اگر درخت وضعیت خوبی داشته باشد، بسته به سایز میوه‌های انجیر، بردادن برای چند نوبت تکرار می‌شود تا وقتی که میوه‌های انجیر درشت و سوراخ انتهای میوه کمی باز شود تا زنبور بلاستوفاگا بتواند وارد میوه شود و میوه را بارور کند.

3- کم‌آبی و تنش خشکی:

  • نحوه‌ی آبیاری از دیگر عواملی است که در جلوگیری از  ریختن میوه‌ی درخت انجیر مؤثر می‌باشد. انجیر قادر است خشکی را به خوبی تحمل کند، پس برای کاشتن آن در مناطق خشک مشکلی نیست. کیفیت آب مورد استفاده برای انجیر به اندازه دیگر درختان میوه حائز اهمیت نیست. انجیر ریشه کم‌عمقی دارد، اما با این حال خاک‌های پرآب را هم دوست ندارد و در مقابل خشکی شدید هم خیلی نمی‌تواند دوام بیاورد و آسیب می‌بیند.

  • تنش کم‌آبی در درخت انجیر باعث می‌شود که درخت برای زنده ماندن میوه تولید نکند و یا موجب ریزش میوه‌ها روی درخت شود.

4- آبیاری بیش از حد و یا بارندگی در هنگام میوه:

  • بارش باران در زمان تلقیح میوه انجیر آسیب زیادی به محصول وارد می‌کند و باعث کاهش محصول می شود. در فصول پر آب و باران میوه های انجیر ترک بر میدارند. آبیاری در زمان گلدهی و یا در زمانی که میوه‌ها کوچک‌تر هستند یکی از دلایل ریزش میوه‌ی انجیر می‌باشد. نوع آبیاری نیز در ریزش میوه‌ی انجیر تا حدودی مؤثر می‌باشد.

  • زمانی که میوه‌ها کوچک هستند زیاد آبیاری نکنید و یا اصلا به درختان آب ندهید (آبیاری باعث ریزش میوه‌ها می‌شود) و سپس به طور منظم آبیاری نمایید مثلاً هفته ای یک بار به مدت یک ساعت آبیاری کنید.

5- کمبود عناصر غذایی به ویژه عناصر ماکرو (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم) و عناصر میکرو (به ویژه بور و آهن):

  • یکی دیگر از دلایلی که باعث ریزش میوه‌های انجیر می‌شود کمبود مواد غذایی است که درخت دچار مشکل تغذیه می‌شود و همه میوه‌ها را نمی‌تواند تغذیه کند؛ بنابراین تعدادی از میوه‌ها می‌ریزند، به همین دلیل باید تغذیه درخت انجیر را به‌خوبی مدنظر قرار داد.

  • تقویت درختان انجیر در طول فصل رشد با عناصر ماکرو و میکرو، کودهای هیومیک اسید، آمینواسید و جلبک دریایی الزامی می‌باشد.

  • همچنین در فصل زمستان با کود دامی کاملاً پوسیده و یا کودهای NPK، کودهای میکرو، هیومیک اسید و گوگرد به صورت چالکود درختان را تقویت نمائید.

 

6- اختلاف دمای زیاد شب و روز:

  • نوسانات بالای دمائی هنگام گلدهی و تشکیل میوه‌ی انجیر به ویژه در مناطقی که خاستگاه انجیر کشت شده نمی‌باشند، سبب ریزش میوه‌ها می‌گردد. اگرچه کنترل شرایط آب و هوایی غیرممکن می‌باشد، ولی استفاده از ترکیبات آنتی‌استری از جمله کودهای آمینواسید، جلبک دریایی و پتاس بالا حداقل یک هفته قبل از بروز تنش دمایی و تکرار بلافاصله بعد از تنش دمایی بسیار مؤثر می‌باشد.

7- برخی آفات و بیماری‌ها:

  • لاروهای مگس میوه‌ی مدیترانه‌ای در صورت عدم کنترل سبب پوسیدگی، زرد شدن و ریزش میوه‌های انجیر می‌گردند.

  • بیماری‌هایی چون موزائیک انجیر، بلایت باکتریایی و لکه‌برگی انجیر با ضعیف کردن درختان و ریزش برگ‌ها سبب عدم رساندن مواد غذایی به میوه‌ها و عدم توانائی درخت در حفظ میوه‌ها می‌گردند، بنابراین سبب ریزش میوه‌ها می‌گردند.

8- وجود نماتدها در خاک:

  • یکی دیگر از دلایل عمده ریزش زودرس میوه درختان انجیر، آسیب نماتد است. نماتدها کرم‌های کوچکی هستند که با تاثیر روی ریشه‌ها باعث کاهش جذب آب و مواد مغذی می‌شوند. در این شرایط، درخت انجیر با سیستم ریشه‌ای کم‌عمق و محدود خود، نمی‌تواند میوه‌ها را نگه دارد و در نتیجه سبب ریزش میوه‌ها می‌گردد.

 

———————————————————————————————————————————————————

 

در انتهای مقاله برخی از کودهای پیشنهادی داروخانه‌ی گیاه‌پزشکی دهکده‌ی سبز شمالگان مرتبط با نیازهای تغذیه‌ای درختان انجیر را ملاحظه بفرمائید:

 

کود کلبور

کلبور، کود مایع کلسیم و بور کلات شده بر پایه کربوکسیلیک اسید می‌باشد. محلول پاشی کلبور کمبود کلسیم و بور در گیاه و میوه‌های آن به طور همزمان برطرف می‌کند. کلسیم مقاومت فیزیکی و عملکرد سیستم ایمنی را افزایش داده و موجب کاهش تاثیر تنش های محیطی مثل سرمازدگی، گرمازدگی، شوری، خشکی و آفات در گیاه می‌شود. بور در تولید گرده کافی و مناسب و کیفیت گرده افشانی، تشکیل تخمک در مادگی و تعداد میوه موثر می باشد.

 

 

پتاسیم- کلسیم کواد- 14 امکس
کمبود کلسیم گیاهان را برطرف می کند 🍃 کیفیت میوه را افزایش می دهد 🍃 از ریزش میوه ها جلوگیری می کند 🍃 ماندگاری میوه ها را افزایش می دهد 🍃 ضخامت ساختمان دیواره سلولی گیاه را افزایش می دهد 🍃 سبب افزایش اندازه و درشتی میوه ها می شود.

 

سیلپاور کی
🍃 افزایش مقاومت به بیماری ها، آفات و انواع تنش های محیطی همچون شوری، خشکی، سرما و افزایش ویژگی های کمی و کیفی محصول. 🍃 این محصول با افزایش ظرفیت آنتی اکسیدان گیاه و افزایش نسبت پتاسیم به سدیم، سبب افزایش تحمل گیاه در برابر شوری می گردد. 🍃 سیلیسیم این محصول با تجمع در اپیدرم و کاهش تعرق از طریق کوتیکول، سبب افزایش کارایی مصرف آب می شود. همراه بودن پتاسیم با سیلیسیم باعث می گردد که علاوه بر غلات، برنج و نیشکر در باغات نیز جهت افزایش کیفیت میوه بتوان از این محصول استفاده نمود. 🍃 استفاده از این محصول سبب کاهش تمایل حشرات مکنده و تریپس بر تغذیه از گیاهان می شود و سبب کاهش خسارت ناشی از آنها می گردد. تجمع سیلیسیم در بافت اپیدرمی سبب فعال شدن سیستم دفاعی در برابر عوامل بیماریزا می گردد.

 

کود سیلیس پتاس سیلینوکس
🍀 رفع کمبود پتاسیم 🍀 رفع کمبود سیلیس 🍀 افزایش کیفیت محصول 🍀 بهبود گرده افشانی و در نتیجه افزایش تلقیح 🍀 بهبود رنگ و استحکام محصول 🍀 افزایش سرسبزی گیاه 🍀 افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌‌های شوری، خشکی و سرما 🍀 افزایش مقاومت در برابر بیمارگرهای قارچی و برخی آفات جونده 🍀 استفاده به صورت محلول‎‌پاشی و همراه با آب آبیاری

 

آمینواسید آیرونیکا
ترکیبی بی‌نظیر از اسیدهای آمینه ضروری گیاه و محرک رشد گیاهی می‌باشد. مناسب جهت محلول‌پاشی برگی و همراه آبیاری است ولی مصرف برگی جهت تحریک رشد و کاهش استرس مناسب‌تر است. برتری این محصول شکل میکروگرانول و آمینوگرم منحصر به فرد آن که حاوی 17 نوع اسیدآمینه آزاد ضروری گیاه و میزان بالای پرولین، سرین، گلوتامیک اسید و گلیسین است. این کود مناسب برای افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی و افزایش جذب مواد غذایی مورد نیاز گیاه، محرک رشد گیاهی می‌باشد.

 

پوهوموس آلمان
پوهوموس اسید هیومیک تغلیظ شده و 100% قابل حل در آب با کیفیت بالا و حاوی 85% هیومات پتاسیم، محرک رشد گیاه و اصلاح کننده خاک است که برای گیاهان زراعی و باغی، درختان میوه، گیاهان زینتی، چمن و مراتع به هر دو روش خاکی و محلولپاشی استفاده می‌گردد. این ترکیب یک هوموس دائمی است که غیر قابل تجزیه است. (عمل تجزیه معمولاً به سرعت توسط میکروارگانیسم های خاک انجام می‌شود). پوهوموس را می‌توان به تنهایی و یا با اغلب کود ها و ریز مغذی ها استفاده نمود.

 

بیوهلث آلمان
✅ کود- قارچ کشی آلی و محلول در آب است که بر پایه اسید هیومیک (هیومات پتاسیم)، جلبک دریایی و میکرو ارگانیسم ها (باکتری ها و قارچ های مفید) ساخته شده است. ✅ شرکت سازنده: هیومین تک آلمان ✅ ترکیبات: هیومیک اسید، فولیک اسید، پتاسیم، مواد ارگانیک، ماده خشک،جلبک دریایی تهیه شده از آکادین سی پلنت کانادا، قارچ بیولوژیک Trichoderma harzianum، باکتری Bacillus subtilis

 

جلبک دریایی مارمارین
محرک رشد طبیعی استخراج شده از بهترین منابع جلبک دریایی آسکوفیلیوم نودوسوم ترکیب غذایی عامل افزایش فعالیت بیولوژیکی خاک تاثیرگذاری بر واکنشهای بیوشیمیایی گیاه، سنتز پروتئین ها و آنزیم ها بهبود نفوذپذیری غشای سلول ها هنگام ورود عناصرغذایی ایجاد مقاومت بیشتر گیاهان در برابر تنش های محیطی، آفات و بیماری های گیاهی حاوی درصد بالای هورمون های طبیعی به ویژه سایتوکینین تحریک جوانه زنی بذر توسعه سیستم ریشه و افزایش جذب عناصر غذایی افزایش مقاومت به تنش ها افزایش گلدهی یکنواختی شکل، اندازه میوه افزایش سفتی و رنگ میوه و افزایش خاصیت انبارداری میوه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *