مقدمه

بیماری گیاهی پوسیدگی ریشه توت فرنگی یا مغز قرمزی ریشه یکی از بیماری های مهم توت فرنگی در مناطق سرد و مرطوب می باشد. عامل بیماری گیاهی پوسیدگی ریشه توت فرنگی تنها باعث آسیب به ریشه های توت فرنگی و تمشک می شود و روی محصولات دیگر تاثیری ندارد.

بیماری پوسیدگی فیتوفترایی طوقه و ریشه گیاه توت فرنگی از مهمترین بیماری های این گیاه است که می تواند در مدت زمان کوتاهی سبب نابودی گیاه گردد و در خاک هایی با زهکشی ضعیف بسیار شایع است که بهترین دما برای گسترش این بیماری 10 تا 15 درجه سانتیگراد می باشد.

علائم بیماری پوسیدگی ریشه توت فرنگی:

علائم کلی بیماری گیاهی پوسیدگی ریشه توت فرنگی شامل ضعف عمومی و کاهش رشد بوته های توت فرنگی می باشد. برگ های جدید بوته های آلوده کوچک مانده، رشد شاخه های رونده محدود شده و میزان محصول نیز کاهش پیدا می کند. برگ های قدیمی پژمرده شده و ممکن است تغییر رنگ جزئی به زرد یا نارنجی نیز مشاهده گردد. مغز ریشه های آلوده، پوسیده و آجری رنگ شده که با گسترش بیماری، این تغییر رنگ به سمت طوقه پیشروی می کند.

عامل بیماری، نحوه انتشار و چرخه زیستی پوسیدگی ریشه توت فرنگی:

عامل بیماری گیاهی پوسیدگی ریشه توت فرنگی، قارچ Phytophthora fragariae می باشد. ریشه ی گیاهان جوان در برابر عامل بیماری زا دارای حساسیت بیشتری هستند. خاک های فشرده، شرایط آب و هوایی مرطوب و محدوده دمای ٨ الی ١۵ درجه سانتی گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. زمستان گذرانی عامل بیماری به مدت چندین سال روی بقایای ریشه می باشد. آب آبیاری و خاک همراه ادوات کشاورزی باعث جابجایی قارچ به محیط های عاری از بیماری می گردد.

راه های پیشگیری و کنترل بیماری پوسیدگی ریشه توت فرنگی:

  • استفاده از نشاهای عاری از بیماری
  • اجتناب از کاشت در زمین های دارای سابقه آلودگی
  • افزایش زه کش خاک
  • آفتاب دهی خاک
  • سم پاشی با بردوفیکس به شرح زیر:

– ضدعفونی بذور با بردوفیکس ١۰ در هزار

– ضدعفونی خاک بلافاصله بعد از کاشت با بردوفیکس ١۰ در هزار

– سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار قبل از گلدهی

– سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *