لکه موجی سیب زمینی و راه های کنترل آن

 

سیب زمینی نیز مانند تمام گیاهان در طول رشد و حتی در مرحله برداشت و انبارداری می تواند به انوع بیماریها از جمله لکه موجی سیب زمینی مبتلا شود و ضمن کاهش کیفیت محصول ، سبب زیان اقتصادی زیادی به کشاورزان شود.

نام بیماری: لکه موجی

نام انگلیسی: Early Blight

نام علمی: Alternaria sp.

بیماری گیاهی لکه موجی یا بلایت زودرس سیب زمینی، یکی از بیماری های بسیار مهم و تاثیرگذار در مناطق زیر کشت این محصول می باشد. عامل این بیماری علاوه بر سیب زمینی باعث آسیب به گیاهانی از جمله گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل دلمه و فلفل می شود. معمولا برگ، بیش ترین علائم این بیماری گیاهی را نشان می دهد.

علت ها

بیماری لکه موجی (بلایت زودرس) در گوجه فرنگی توسط قارچ های Alternaria solani و A. tomatophila و در سیب زمینی توسط قارچ های Alternaria solani و A. alternata ایجاد می شود که بر روی بقایای به جای مانده از میزبان در خاک و یا بر روی میزبان های ثانویه زمستان گذرانی می کنند. بذرها و نشاهای خریداری شده نیز ممکن است به این بیماری آلوده باشند. برگ های پایینی گیاه که با خاک تماس دارند عمدتا به این بیماری آلوده می شوند. دمای بالا (24 تا 29 درجه سانتیگراد) و رطوبت بالا (90 درصد) توسعه این بیماری را افزایش می دهند. یک دوره طولانی از رطوبت زیاد (و یا تناوبی از شرایط خشکی و رطوبت) تولید اسپورها را افزایش می دهد و این اسپورها از طریق باد، قطرات باران و یا آبیاری بارانی منتقل می شوند. غده هایی که در زمان برداشت هنوز سبز هستند و یا در شرایط مرطوب برداشت می شوند حساسیت بیشتری به این بیماری دارند. این قارچ معمولا بعد از بارش های سنگین به گیاه حمله می کند و در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری خسارت بیشتری به بار می آورد.

عامل بیماری لکه موجی سیب زمینی:

عامل بیماری لکه موجی سیب زمینی ، قارچی است به نام Alternaria solani  که این قارچ می تواند در خاک

و همینطور دربقایای گیاهان آلوده یا در غده های آلوده شده سیب زمینی باقی بماند و از فصلی به فصل دیگر

منتقل شود.

این قارچ میزبان های مختلفی دارد اما مهم ترین آنها سیب زمینی ، بادمجان ،گوجه فرنگی و … می باشد .

علف های هرزی به نام گزنه و گل شب بو در صورت نبود میزبان اصلی بعنوان میزبان جایگزین عمل می کنند و

می توانند عامل بیماری را به سایر گیاهان به راحتی منتقل کنند.

علائم بیماری :

علائم بیماری لکه موجی سیب زمینی شباهت زیادی با علائم بیماری بادزدگی سیب زمینی دارد. علائم اولیه روی برگها بصورت نقاط سیاه موجدار و یا بصورت ضایعات قهوه ای کوچک به قطر 3-2 میلی متر ظاهر می شوند و زمانی که شرایط محیطی مناسب فراهم باشد لکه ها بزرگ شده و گاهی با هاله زرد رنگی احاطه می شوند. علائم بیماری روی غده های سیب زمینی بصورت قسمت های فرورفته و به طور نامنظم نمایان می شوند. عفونت غده های سیب زمینی بیشتر از طریق زخم هایی که بر روی پوست آنها در هنگام برداشت ایجاد می شود شکل میگیرد.

در شرایط محیطی گرم و مرطوب رشد بیماری بیشتر می شود و در رطوبت آزاد و دمای حدودا 30-25 درجه

سانتی گراد کنیدی های قارچ شروع به جوانه زنی می کنند و تا زمانی که اسپورهای قارچ زنده باشند و از بین

نروند، عامل بیماری زنده بوده و در مجاورت رطوبت مجدد می تواند بیماری زایی کند.

روش های مبارزه با بیماری :

1 ) برداشت محصول در زمان مناسب

2 ) برداشت صحیح محصول و ممانعت از زخمی شدن غده ها و در نتیجه کاهش عفونت

3 ) استفاده از بذرهای سالم و تایید شده و عاری از هرگونه بیماری

4 ) انتخاب ارقام مقاوم به بیماری

5 ) از بین بردن بقایای گیاهی بعد از برداشت و ضدعفونی مزرعه

6 ) انتخاب مزارع مناسب از نظر زهکشی خوب جهت کنترل رطوبت و مساعد نشدن شرایط برای رشد قارچ ها

7 ) رعایت تناوب زراعی 2 الی 3 ساله با گیاهان غیر میزبان از جمله غلات دانه ریز

8) نگهداری غده ها در  شرایط خنک و بدون رطوبت

9) استفاده از سموم قارچ کش مانند ایپرودیون کاربندازیم 52.5% WP، به نسبت 1 در هزار ( یک کیلوگرم در هکتار) محلول پاشی  و یا تری فلوکسی استروبین 50% SG به نسبت 2/0 در هزار ( 200 گرم در هکتار) بصورت محلول پاشی

کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک (در صورت وجود) را همیشه در نظر داشته باشید. با مشاهده یک تا دو بوته آلوده در مترمربع، استفاده از قارچکش های ایمن اوکتادین تریس 40% (بلکیوت)، بوسکالید + پیراکلوستروبین 33.4% (سیگنوم) و یا دی متومورف + پیراکلواستروبین 11.2% (پیرادیم) برای کنترل بیماری لکه موجی گوجه فرنگی و سیب زمینی قابل توصیه می باشد. تناوب در استفاده از سموم شیمیایی و سمپاشی منظم توصیه می شود.

  • سم پاشی با بردوفیکس به شرح زیر:

– ضدعفونی غده ها قبل از کاشت با نسبت ۵ در هزار

– ضدعفونی خاک بلافاصله بعد از کاشت با نسبت ۵ در هزار

– سم پاشی با نسبت ۵ در هزار هنگام جوانه زنی و باز شدن اولین برگ ها

– سم پاشی با نسبت ۵ در هزار در زمانی که ارتفاع بوته ها ١۰-١۵ سانتی متر هستند

– تکرار سم پاشی با نسبت ۵ در هزار با فواصل دو هفته یک بار تا زمان برداشت

کنترل ارگانیک:

کاربرد ترکیباتی بر پایه باکتری Bacillus subtilis یا قارچ کش های مسی آلی برای کنترل این بیماری توصیه شده اند.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *