برنامه تغذیه مرکبات مناطق نیمه گرمسیری یا معتدل

بهتر است بدانید که هر کشاورز و باغداری بعد از یک فصل زراعی به یک میزان برداشت خاصی خواهد رسید اما مهم صِرف کشاورزی طبق عادت نیست، مهم میزان برداشت شماست.

شما می توانید با رعایت یک برنامه غذایی، جزو کشاورزانی باشید که برداشت خودشان را به دو و یا سه برابر رسانده اند و این نکته را هرگز فراموش نکنید که اکثر هزینه ها در کشاورزی معمولی و پولساز مشترک و یکی هستند مثل هزینه های اجاره ، سم، بذر، کارگر، آب و …

اما یک هزینه تغذیه متفاوت و متغیر است که با این هزینه می توانید برداشت خودتان را به دو و یا سه برابر برسانید.

مرکبات از مهمترین محصولات مناطق نیمه گرمسیری می باشند که برای افزایش عملکرد و باردهی مناسب، نیاز به برنامه غذایی اصولی دارند. در تغذیه صحیح مرکبات هر عنصر باید در زمان مناسب و به اندازه کافی باید در اختیار گیاه قرار بگیرد، بنابراین باغ دار با شناخت عناصر غذایی مورد نیاز گیاه نقش بسزایی در مدیریت باغ خواهد داشت.

حاصلخیزی خاک و انجام توصیه کودی آزمون خاک و آزمون برگ جهت تعیین نوع و مقدار عناصر غذایی مورد نیاز گیاه ضروری است.

آزمون خاک نشان دهنده بخش قابل استفاده عناصر غذایی در خاک را برای مرکبات نشان می دهد، در حالیکه آزمون برگ نشان دهنده میزان برداشت درخت از خاک است.

 

چالکود

یک نوع روش کوددهی در باغات است و راهکاری مناسب جهت جبران کمبود کودی درختان می باشد. در این روش نزدیک ریشه درخت چاله هایی حفر می کنند و آنها را با مخلوط کودهای آلی و شیمیایی پر می کنند. چالکود مزایای فراوانی برای درخت دارد و موجب می شود که گیاه رشد بهتری پیدا کند و کیفیت میوه ها افزایش یابد.

اگر بخواهیم بصورت عمومی در چالکود برای یک درخت بارده توصیه به استفاده از کود داشته باشیم  برای هر درخت بالغ در فصل زمستان ۱۰۰ گرم پتاس+ ۵۰ گرم کود سفید + ۲۰۰ گرم فسفات+ ۵۰ گرم آهن+ کود حیوانی (تغییر درصد ها بستگی به آزمایش خاک دارد) استفاده می شود.  کود حیوانی به میزان حداقل ۵ کیلو با کودهای شیمیایی مخلوط و در چالکود ریخته شود (تغییر درصدها بستگی به جواب آزمایش خاک دارد).

 

 

زمان تورم جوانه ها:

با توجه به متفاوت بودن فیزیولوژی گلدهی مرکبات، نسبت به سیاه ریشه ها محلولپاشی کودهای فروت ست در مرکبات در زمان بعد از برداشت انجام نمی شود و بهترین زمان در زمان تورم جوانه ها می باشد.

 

بعد از ریزش گلبرگها:

در این مرحله از کودهای هیومیکی و ان پی کا تعادلی و عناصر ریزمغذی برای تقویت، افزایش رشد و تشکیل میوه های با کیفیت استفاده میشود.

 

زمان تشکیل میوه

در این زمان استفاده از کلسیم با افزایش تقسیمات سلولی، افزایش مقاومت دیواره های سلولی و بهبود کیفیت پوست میوه بیشترین اثرگذاری را دارد و باعث جلوگیری از ترک خوردگی پوست میوه در مراحل بلوغ می شود.

 

 

 زمان فندقی شدن میوه:

استفاده از کود اسیدآمینه به همراه عناصر ریزمغذی مثل آهن ( کلروفیل سازی و افزایش فتو سنتز)، روی (افزایش آب میوه) و منگنز (افزایش مواد جامد محلول در آب میوه ) بصورت محلول پاشی در این مرحله توصیه می شود.

 

 

گردویی شدن میوه:

پتاسیم همراه آمینواسید برای رشد و بزرگ شدن سلول در این مرحله ضروریست. در بیشتر موارد، تجمع یون پتاسیم در سلول، پتانسیل اسمزی لازم را برای رشد و بزرگ شدن سلول را فراهم می کند.

 

قبل از رنگ گیری

کود کلسیم همراه با آمینواسید

 

یک ماه قبل از برداشت:

استفاده از کود کلسیم و کود پتاسیم با فاصله ۱۰ روز از یکدیگر باعث افزایش کیفیت و سایز محصول و افزایش انبارمانی محصول میشود.

نکته طلایی و کلیدی برنامه کامل تغذیه مرکبات

۱- میزان توصیه شده کود جهت محلول پاشی برای هزار لیتر آب و میزان توصیه کود برای مصارف آبیاری  یک هکتار می باشد.

۲- در خاک های قلیایی و شور توصیه می شود مصرف کودهای گوگردی و کودهای هیومیک اسید تکرار گردد.

۳- جهت حلالیت بهتر کود و یا سموم پودری ابتدا آن را در یک گالن ۵ لیتری به تدریج ریخته و کاملا حل نموده و سپس به تانکر مرکزی انتقال داده شود.

۴- در صورت ممکن با تاتکرهای دارای همزن سمپاشی کنید.

۵- بهترین زمان جهت محلولپاشی غروب و یا اوایل صبح می باشد

۶- جهت اختلاط چند کود و یا سم ابتدا در مقادیر کوچک تست و بعد مصرف نمایید.

۷- محلول کود آماده شده حتما و حنما می بایست ظرف چند ساعت مصرف گردد و الا دچار مشکل خواهید شد.