طوقه یا تاج ریشه (به انگلیسی: Root crown)، که همچنین به عنوان یقه ریشه یا گردن ریشه شناخته می‌شود، بخشی از سیستم ریشه است که از آن ساقه ایجاد می‌شود. از آنجایی که ریشه‌ها و ساقه‌ها کالبدشناسی آوندی کاملاً متفاوتی دارند، تغییرات آوندی عمده در این نقطه رخ می‌دهد.

در واقع، مرز بین ساقه و ریشه را که دارای بخش متورمی است را طوقه می گویند. در درختان میوه، قسمت پوست پایین درخت در نزدیکی سطح خاک ناحیه طوقه می باشد. به عبارت دیگر، طوقه بخش متورم شده ای در ناحیه پایینی ساقه بعضی از گیاهان است که در نزدیکی سطح خاک و زیر آن قرار دارد و از نظر شکل خارجی ممکن است آن را مرز بین ساقه و ریشه نامید. عمق طوقه از سطح خاک به عوامل ژنتیکی وابسته بوده و به عمق کاشت بذر و یا نهال مربوط نیست.

از محل طوقه گیاهان تیره غلات ریشه های فراوانی خارج می گردد که در بیشتر گیاهان این تیره نقش اصلی را بعنوان ریشه فعال بر عهده دارند. طوقه همچنین نقش مهمی در ذخیره مواد غذایی دارد. ذخیره غذایی کافی در طوقه اهمیت زیادی در رشد مجدد گیاهانی دارد که به خواب زمستانه فرو می روند و به تولید ساقه های جدید از طوقه وابسته اند.

پوشاندن ناحیه طوقه درختان با خاک سبب رشد بیمارگرهای رطویت دوست خاک زی مثل گونه های مختلف قارچ های پیتیوم (Pythium spp.)، فایتوفتورا (Phytophthora spp.)، فوزاریوم (Fusarium spp.)، ورتیسلیوم (Verticillium spp.)، رزلینیا (Rosellinia spp.) و رایزوکتونیا (Rhizoctonia spp.) در انواع درختان مثمر و غیرمثمر می گردد که در صورت عدم درمان سبب گسترش بیماری در کل باغ و ترک خوردن پوسته درختان و خشکیدگی کامل کلیه درختان می گردد.

 

جهت پیشگیری و درمان بیماری های پوسیدگی طوقه و ریشه درختان با دکتر شیرین بیک؛ 09117286307 مشورت بفرمائید.

 

برای درک ناحیه طوقه درخت، به تصاویر زیر که نمونه های از پوسیدگی های طوقه و ریشه درختان میوه و گیاهان زراعی می باشد، ملاحظه بفرمائید:

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *