کنه قهوه‌ای غلات

نام علمی: Petrobia latens Muller

خانواده: Tetranychidae

 

مشخصات زیست شناسی خسارت و کنترل

به نظر می‌رسد کنه قهوهای غلات مهمترین کنه زیان آور گندم در ایران باشد. به جرات می‌توان گفت که جنس Petrobia تقریباً در گندمزارهای سراسر کشور فعال است. گونه مهم دیگر این جنس P.tunisiae است که بیشتر در نواحی جلگه ای به ویژه سواحل جنوبی کشور فعالیت دارد.

شکل ۶۷ – کنه بالغ Petrobia latens

 

آلودگی مزارع ابتدا از حاشیه شروع و به تدریج در تمام سطوح مزرعه توسعه‌ می‌یابد. این کنه علاوه بر گندم از روی گل گندم، شاتره، ازمک، پیچک صحرایی، یونجه، ذرت و تعدادی از گیاهان مرتعی جمع آوری شده است. در بین درختان‌ می‌وه فقط از پاجوشهای درخت توت جمع آوری گردید. لاروهای این کنه از اواسط آبان ماه به تدریج از تخمهای دیاپوزدار تابستانی که دارای پوشش سفید رنگ هستند خارج‌‌ می‌‌گردند. این کنه فاقد جنس نر است و کنه‌های بالغ ماده در اواسط آذرماه شروع به گذاشتن تخمهای زمستانی قرمز رنگ در زیر سنگها و درون کلشهای به جای مانده از گندم‌ می‌نمایند.

شکل ۶۸ – تخمهای زمستان گذران زیر سنگها

 

نسل حاصل از تخمهای زمستانی در بهار روی غلات شروع به فعالیت‌ می‌کند. از عوامل موثر بر تغییرات جمعیت کنه قهوه‌ای غلات‌ می‌توان نوع خاک،‌ ‌ میزبان‌های ثانوی، رطوبت محیط، آبیاری، تناوب و آیش را نام برد. خاکهای سنگین رسی، باران سنگین، باد شدید و تناوب کشت از عوامل موثر در کاهش جمعیت این کنه‌ می‌باشند.

شکل ۶۹ – خسارت کنه قهوه‌ای روی برگ گندم

شکل ۷۰ – قهوه‌ای شدن برگهای گندم در اثر خسارت کنه قهوه‌ای

شکل ۷۱ الف – تخم قرمز رنگ کنه قهوه‌ای

شکل ۷۱ ب – خسارت کنه قهوه‌ای در مزرعه گندم

 

منبع: آفات و بیمار‌‌ی‌های مزارع گندم در ایران – سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *